Hus & Have

Trends til byhaverne – Få et nyt look til haven

Vilde blomster, neutrale farver, flere niveauer, fuglene og bierne … Vi har kigget på nettet for at finde ud af, hvordan haverne former sig i 2021.

Da foråret er lige om hjørnet, begynder havetrends – fra de nye designstile, ideer og hvordan vi griber havearbejdet an – nemlig at det skal blomstre. Og med sandsynlighed for, at vi vil bruge vores haver mere i 2022, end vi nogensinde har gjort før, er vi klar til at forvandle vores baghaver til stilfulde udvidelser af vores hjem – endnu et ‘rum’, vi kan nyde og slappe af i.

Vores haver har længe været vores tilflugtssted, men uden tvivl har 2020 og 2021 lagt større vægt end nogensinde før på den genoprettende effekt af natur og uderum. Når vi ser frem til 2022 med endnu en sommer i haven spiller det på den tendens, der kaldes ‘rewilding’, hvor jord i varierende skala returneres til naturlige levesteder, der kan give vand, mad og husly til alle store og små skabninger.

Vores research siger, at neutrale toner til hårde landskaber er nyttige i bymæssige omgivelser, hvor haver ofte er i skyggen af andre bygninger, da de er med til at lette rummet.

Neutrale farver er også en præference for de fleste havedesignere. De er ikke vild med andre farver end selve planterne, så de har en tendens til at bruge en begrænset palet af grå, taupes og cremer til de hårde omgivelser.

At have en have over mere end et niveau kan give så meget mere end bare det.

Byhaver har næsten uundgåeligt en ændring i niveau, og der er næppe en have, som ikke inkluderer et sæt trin.

Forskellige niveauer hjælper med at zonere områder og giver en vidunderlig mulighed for at lege med materialer. Trin, der fører til terrasser, skaber fokuspunkter og en følelse af rejse og opdagelse. Plantning egner sig også til delte niveauer. At have indbyggede bede i forskellige højder sikrer, at beplantning kan designes til at udfylde enhver synslinje.

Terrasser er den optimale måde at håndtere en niveauændring på. Med terrasser kan du lave brugbare, plane rum i modsætning til upraktisk skrånende terræn.

Nøglen er at skabe den mest rummelige terrasse som muligt, samtidig med at der opretholdes en balance mellem udskæring og udfyldning af den eksisterende jord.

Mange havedesignere er fan af mursten i haven, især et sildebensmønster.

De plejer at bruge mursten med en stenkant, så det giver effekten af et tæppe på et gulv, der forandrer rummet og eventuelle møbler, der er placeret på det. Murstenene kan også hjælpe med at fremhæve visse funktioner og give en ægte følelse af bevægelse i en have, mens du stadig bruger den samme materialepalet generelt.

De fleste havedesignere finder det kedeligt at have rækker på rækker af brolægning og foretrækker at indføre mindre enheder. De elsker belgiske mursten, som er særligt slanke og skaber smukke designs. De har en charmerende måde at blive brugt på og egner sig til mange forskellige mønstre.

Tænk ud af boksen og udnyt potentialet i haven – fokuser på at gør det hyggeligt, rummeligt og lyst.