Hus & Have

3 Tips til haven

Med alt, der foregår i verden, opdager mange mennesker den trøst, der kommer fra havearbejde og tilføjer det grønne til deres liv, og erfarne gartnere dykker dybere ned i deres havearbejde og prøver nye ting. Der er ikke noget så tilfredsstillende ved at passe på noget og se det trives – og selv fejl i havearbejdet rummer vigtige lektioner, der skal læres. Vi forudser, at haveaktiviteter i 2021 handler om at tilføje en smule glæde til dit liv, uanset om din have er en vindueskarm eller en hektar jord.

Korrekt jordindhold er et must.

Hvis du har have direkte i jorden, så skal du lave en jordtest. Jordprøver er nemme og vil hjælpe dig med at ændre den med næringsstoffer, hvis den mangler. Også, hvis jorden er for basisk eller for sur, vil det helt sikkert påvirke din grøntsagsproduktion.
Skal du lave havearbejde i et nyt højbed, er det vigtigt at starte ud med en afbalanceret blanding af jord, der vil dræne godt. En blanding af 50 % komposteret kogødning og 50 % muldjord er godt bede.

Vær forsigtige med ikke at overvande, da der ikke er mange drænmaterialer i det som sand eller vermiculit. En anden god blanding er Mels blanding. Den gennemsnitlige blanding er ca. 1/3 tørvemos, 1/3 vermiculit og 1/3 kompost (der bør bruges forskellige typer kompost). Mels jordblanding hævder, at du ikke kan overvande den (hvilket er det største problem med begyndende gartnere).

Selvfølgelig er der adskillige andre jordblandinger, som du kan bruge og nemt undersøge over internettet, men det vigtigste punkt er næringsstofindhold med en PH omkring 6,1 – 6,3. Korrekt PH vil give næringsstofferne mulighed for at fodre grøntsagsplanterne og trives.

Source: (https://www.haveglad.dk/godningsplan-jordanalyse.html)

Plant på det rette tidspunkt

Plantning af frø og omplantning af planter i din have skal ske på det rigtige tidspunkt og temperatur.
Den nemmeste måde at finde ud af, hvornår man skal plante visse grøntsager, er at følge et hårdhedskort i dit område.

En god tommelfingerregel er at anlægge din køkkenhave efter den sidste frostdato for dit område. Selvfølgelig vil hver område have forskellige frostdatoer … så sørg for at se efter. Nogle grøntsager, som majs og okra, har brug for en varmere jordtemperatur for at spire, hvis de bliver plantet med frø direkte i jorden. Frøpakker vil fortælle dig den korrekte jordtemperatur, der kræves. Næsten ethvert termometer kan sættes i jorden for at tjekke temperaturen.

Masser af sollys og den rigtige mængde vand

Succesfulde haver skal have 8 timer eller mere sollys om dagen og en tomme vand om ugen.
Sollys er vigtigt for at de fleste grøntsager kan vokse godt. Nogle gartnere er sluppet afsted med kun 6 timers sollys – dog kommer det også an på den særlige sort man bruger. En tomme regnvand om ugen er et must for planterne, hvilket nogenlunde svarer til en kvart murerkrukke med vand om ugen. Det betyder ikke kun at vande hver plante en gang om ugen med en liter vand … det betyder, at den over en uges periode bør modtage omkring en liter. Den nemmeste måde at bestemme, hvor meget vand den får, er at holde en regnmåler og overvåge, hvor meget regn du får og derefter supplere, når det er nødvendigt. Den mest almindelige fejl hos begyndende gartnere er at overvande deres planter!